Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

CSS - Level ΙI (Επίπεδο Δύο)


Είναι πολύ εύκολο να αποδειχτεί ότι το να εστιάζει ένας αναβάτης το βλέμμα του σε ένα μεμονωμένο σημείο κατά την οδήγηση (target fixation) είναι πολύ επικίνδυνο. Το κλειδί για άνετη, γρήγορη και συνειδητοποιημένη οδήγηση είναι η "εκπαίδευση" των ματιών. Με αυτήν ακριβώς ασχολείται το Level ΙI , εφαρμόζοντας ασκήσεις όπως:

1. Τι σημαίνει "σημείο αναφοράς" και πόσα τέτοια σημεία έχει κάθε στροφή;
2. Ποιο είναι το κλειδί για να βελτιώσει ένας αναβάτης την αντίληψη "χώρου οδήγησης" που διαθέτει; Υπάρχει τρόπος να αυξηθεί αυτός ο χώρος;
3. Τι συμβαίνει όταν περιορίζουμε το οπτικό μας πεδίο και ποιοι είναι οι τρόποι για να μην συμβαίνει αυτό;
4. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να χρησιμοποιούμε τα μάτια μας στο μέγιστο και πώς μπορούμε να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες οπτικές πληροφορίες εύκολα;
5. Τι σηματοδοτεί το τέλος μιας στροφής; Μπορεί να αλλάξει ή θα παραμείνετε ένας "νωθρός" αναβάτης, που βιάζεται να βγει από την στροφή;

Η οπτική ικανότητα και η "εκπαιδευμένη" όραση του αναβάτη αποτελεί το θεμέλιο για το σύνολο των οδηγικών του ικανοτήτων. Με άλλα λόγια, όπως βλέπουμε, οδηγούμε. Εάν δεν ξέρουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε σε μια στροφή, τότε είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσουμε που θέλουμε να πάμε και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να φτάσουμε εκεί. Όλη η διδασκαλία στο Level ΙI, βασίζεται στην ανάπτυξη αυτής ακριβώς της ικανότητας, της όρασης και της σωστής οπτικής διερεύνησης του δρόμου. Η διδασκαλία γίνεται σταδιακά.
Την επόμενη φορά που θα οδηγήσουμε, ας παρατηρήσουμε πώς χρησιμοποιούμε τα μάτια μας. Ας προσέξουμε επίσης πόσες φορές εστιάζουμε το βλέμμα μας σε ένα συγκεκριμένο σημείο (target fixing). Ολοκληρώνοντας το Level ΙI, θα είμαστε σε θέση:

1. Να οδηγούμε με ακρίβεια στις στροφές
2. Να έχουμε επιλογή σε περισσότερες γραμμές
3. Να εξασφαλίζουμε περισσότερο ωφέλιμο χώρο μέσα στη στροφή. Αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε περισσότερο χρόνο και ομαλότερη οδήγηση.
4. Να "θεραπεύσουμε" τη λανθασμένη εστίαση του βλέμματος σε ένα σημείο.
5. Να στρίβουμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά, μόνο και μόνο γιατί έχουμε πλέον την ικανότητα να το κάνουμε.

Τα πάντα στην οδήγηση βασίζονται στην όραση/ προοπτική και αφού ολοκληρώσουμε το Level ΙI, θα γνωρίζουμε ακριβώς πώς λειτουργεί και πώς να αποφύγουμε πιθανά λάθη και παγίδες. Επίσης, θα απαλείψουμε τις λανθασμένες ανακλαστικές "αντιδράσεις πανικού", που οδηγούν στην λάθος κίνηση, τη λάθος στιγμή, σε λανθασμένο σημείο του δρόμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: